29 April 2007

o soto gari (rechts uitgevoerd)

Betekenis:
o: groot
soto: buitenwaarts
gari: veeg

Positie:
Rechtstaande technieken (tachi waza)
> Beentechnieken (ashi waza)
>>Grote Buitenwaartse Maai (o soto gari)

Basisbeweging:
Tori plaatst linkervoet buitenwaarts naast de rechtervoet van uke en brengt uke gelijktijdig achterwaarts rechts uit evenwicht. Tori brengt uke ten val door met rechterbeen het rechterbeen van uke ter hoogte van de knieplooi te maaien.

Details:

  • Tori maakt ruim lichaamscontact met rechterzijde van uke.
  • Het maaibeen is gebogen, de wreeg gestrekt.
  • Bij de aanzet van de worp is het linkerbeen gebogen, de romp rechtop. Bij de worp zelf buigt de romp voorwaarts. Na de worp wordt de romp onmiddellijk terug gestrekt om uke te beveiligen tijdens diens val.
  • Visueel geheugensteuntje om aan te tonen dat romp en hoofd van Tori naar voren kantelen, terwijl rechterbeen achterwaarts naar boven wordt gebracht (waardoor Uke's linkerbeen onderuit wordt gemaaid): denk aan een stampend paard dat met hoef van voorpoot over de grond schrapt, telkens het paard schraapt buigt het zijn hoofd naar voren.
  • Uke wordt zodanig uit evenwicht gebracht dat de projectie van het zwaartepunt achter de rechterhiel van uke valt.
  • De knieholte van Tori haakt in de knieholte van Uke.
  • Tijdens maaibeweging: Tenen van maaibeen van Tori (rechts) wijzen naar grond, voet raakt grond niet aan. Indien maaibeweging zou gestopt worden door rechtervoet op de grond te zetten achter benen van Uke, en Uke achterwaarts over Tori's rechtervoet te doen vallen, is er sprake van een andere worp: o soto o toshi


Evenwichtsverstoring:
Tori trekt met linkerhand de rechterelleboog van uke neerwaarts, (uke wordt zo verplicht om op rechtervoet te steunen), tegelijkertijd duwt tori met rechterhand de kraag van uke opwaarts.

Voetpositie:

No comments: